0

Niciun produs în coș.

Ţineţi-vă de bare

De câţiva ani se tot fac valuri în jurul discriminării femeilor la locul de muncă. Se vorbeşte mult, se lansează campanii, se fac mişcări sociale. Lumea se mişcă.

Doar că se mişcă numai lumea cea mare şi civilizată, unde informaţiile circulă. Oamenii din corporaţii au acces la sharing, sunt în mijlocul unui network extins şi pot cere mai uşor ajutor. Chiar cu întârziere, dar pot s-o facă. #metoo. Dar cei din lumea cea mică şi necivilizată?

Să vă povestesc un pic cum e în provincie.

Tg. Ocna e un orăşel paşnic înconjurat de dealuri. Oamenii se salută pe stradă politicoşi şi îşi văd de vieţile lor paşnice înconjurate de dealuri.

Sau aşa pare.

În Tg. Ocna, orăşelul pitoresc şi paşnic, dacă eşti o femeie singură vei avea o viaţă mizerabilă. A fi o femeie singură în Moldova (probabil peste tot în provincie) este echivalent cu a fi dispusă şi disponibilă. În consecinţă, vei fi tratată ca şi cum ţi-ai ales o viaţă de celibat pentru a fi cu cât mai mulţi bărbaţi. Pare logic, nu-i aşa? De aia eşti singură sau necăsătorită, ca să ţi-o tragi cu toţi. Şi dacă te duci la pâine cu un văr din alt oraş, toţi vor ŞTI că ţi-o tragi cu el.

– Cine-i ăla? întrebau unii despre bărbatul cu care a fost văzută o femeie la un moment dat.

– Aaa, e ciucalăul lui Mioara, răspundeau ceilalţi.

Când eşti nemăritată, toţi bărbaţii cu care stai mai mult de 5 minute în public sunt ciucalăii tăi.

Bine, veţi spune, dar tot ceea ce trebuie să faci este să refuzi când ţi se propun lucruri. Să-ţi vezi de treabă. Să stai în banca ta. Şi atunci n-o să mai poată spune nimeni nimic.

Doar că, în Moldova, nu poţi sta liniştită în banca ta când nu eşti căsătorită. În Moldova bărbaţii sunt bărbaţi adevăraţi, iar bărbaţii adevăraţi sunt tot timpul la vânătoare. La serviciu, şefuţul (care e un bărbat adevărat) îţi va propune lucruri. Dacă refuzi, încercând să stai liniştită în banca ta, nu e bine. Păi tu, care fiind necăsătorită eşti curva satului, îţi permiţi să-l refuzi pe şefuţu? De el cum de nu-ţi place, după ce ţi-ai tras-o cu toţi ceilalţi ciucalăi? Şefuţu va insista, sugerând subtil periclitarea poziţiei în care te afli. Dacă nu îţi asumi poziţia corectă în faţa şefului, sunt şanse mari să îţi pierzi poziţia din birou. Şi atunci ce faci? Dacă într-adevăr nu eşti interesată, evident vei spune NU. Cu toate riscurile. Doar că în Moldova toate riscurile sunt multe. Aici toţi bărbaţii adevăraţi ştiu că NU este de fapt un DA prefăcut. Aşa că şefuţu va insista. Dacă spui din nou NU, viaţa ta se va schimba radical. Şi anume:

Vei avea brusc foarte mult de lucru. Atât de mult, încât vei deveni rapid o proastă şi o incompetentă. După ceva timp, nu vei mai corespunde exigenţelor postului. Va corespunde însă foarte mult exigenţelor postului colega care îi zâmbeşte şefului şi îşi petrece tot mai mult timp în şedinţe cu el. Sau o rudă a cui trebuie, care nu ştie de fapt să facă nimic dar oricum le face mai bine ca tine. Vei fi mutată în alt post, unde proastelor şi incompetentelor li se mai dă o şansă, de milă, că altminteri ar fi date afară.

Asta nu e tot. Acel NU, combinat cu celibatul tău, are efecte multiple. Te vei trezi nu doar că ai devenit o proastă şi o incompetentă, dar şi o curvă nenorocită. Ai devenit exact ceea ce ai dovedit că nu eşti. Şefuţu a răspândit ştirea sigură că eşti. Iar şefuţu are mult mai mulţi followers decât ai tu, deci adevărul lui e mai mare ca al tău.

NU-ul tău e însă un bumerang care nu se opreşte aşa uşor. Nevasta şefuţului a mirosit târcoalele soţului (când încă mai încerca) şi, pentru că încă nu ştie cum să se răzbune pe el pentru toate aventurile, te plesneşte pe tine. Şi ea devine unul din răspândacii informaţiilor sigure că eşti o curvă nenorocită, proastă şi incompetentă şi curvă nenorocită ce eşti.

Evident colegele de birou, care aspiră la scaunul tău dacă e înalt sau vor să te bată în cuie de el dacă e mic, sunt gata să jure pe Biblie că eşti o curvă proastă. În felul acesta simplu, se elimină concurenţa cu ajutorul ciucalăilor.

Orăşelul e mic, aşa că în scurt timp te trezeşti că toată lumea te cunoaşte cum nici tu nu te cunoşti. Practic acum eşti blocată în carieră, fără posibilitatea de a evolua, şi cari după tine o ştampilă care te paralizează social. Cum deblochezi situaţia?

Am pus şi eu aceeaşi întrebare unei prietene din Tg. Ocna (una din multele cazuri similare) şi mi-a dat un răspuns care a luminat totul:

Te măriţi.

Dacă te măriţi, tot Universul se reorganizează în jurul tău. Nu mai eşti hărţuită la birou. Nu mai eşti o proastă şi o incompetentă. Nu mai eşti o curvă. Nu mai ai doar un ciucalău, ai un soţ. Care la o adică poate muta din loc falca şefuţului dacă se mai apropie de tine. Sau care preventiv poate ieşi chiar la o bere cu şefuţu. Lumea bărbaţilor funcţionează minunat, atunci când femeile se conformează social.

E atât de simplu să ai o viaţă normală ca femeie în România de azi. Trebuie doar să te ţii de un bărbat şi lumea să ştie asta.

Pentru o călătorie sigură, vă rugăm să vă ţineţi de bare.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.