0

Niciun produs în coș.

Despre Despre viață și advertising, cu dragoste și ură.

Vântul imprevizibil al șansei m-a suflat înspre publicitate, chiar în anii ei de răsărit. Aceeași șansă mi-a adus sudoare și lacrimi, premii și dezamăgiri, nopți albe și zile negre. Am câștigat cu greu respectul multora, am atras cu ușurință ura altora. De multe ori nu mi-a ieșit totul perfect, și încerc să nu mă mai blamez pentru asta. Am fost mereu exigent, chiar și cu cei apropiați, dar în primul rând cu mine. Important e că sinceritatea mea, chiar atunci când a durut, mi-a adus oamenii autentici alături, în prietenii de o viață. Am refuzat, de multe ori fără succes, succesul de fațadă – funcții de conducere, apariții televizate, prezențe în jurii și comiții. Nu mi-am căutat niciodată PR-ul personal, norocul meu e că m-a tot deranjat el pe mine. Am avut noroc.

Am terminat Geologia, aşa că a trebuit să fur publicitate de la alţii. Timp de mai mult de 20 de ani am tot șutit câte ceva de la seminarii, training-uri şi bootcamps, din cărţi şi reviste, din emisiuni şi filme, de la profesioniști de afară și dinăuntru, de la obsedații de trofee şi de la cei care le dispreţuiesc. Culture Pub, ADC, Golden Drum, Cannes, zile BIZ, zile IAA, Nopți de Devoratori, AWARD School Australia – mii de ore de adunat revelații. Cu toate astea, am uneori senzația că nu ştiu mai nimic. Mai nimicul meu însă poate ajuta mai nimicul celor care sunt la început, pe al celor care au ajuns la sfârșitul începutului, în general pe al tuturor celor care încă se mai întreabă „cum naiba…?”. Aşa că am adunat pe un făraş mai nimicul ăsta împrăştiat în nenumărate materiale mai vechi, şi, asezonat cu povești mai mult sau mai puțin prăfuite, o sa-l arunc aici. Sper să ajute. Sau cel puţin să nu încurce.

Unele rânduri n-o să fie comode. Pot provoca efecte secundare pe piele. Îmi cer scuze, mereu mă ia gura pe dinainte, uitînd că adevărul ustură. Dar nu-i nimic, știu că cei adevărați mă vor înțelege și mă vor ierta.

Nu voi scrie însă doar despre publicitate. Mai există viață și în afara ei. Pentru mine cel puțin, de acum înainte, tot mai multă. Promit însă că nu vă voi plictisi.

Un scurt resume

Electrician în foraj-extracție, Master în Geologie, absolvent AWARD School Sydney, Multimedia la Computer Graphics College Sydney. Membru al Advertising Federation of Australia, membru fondator Art Director’s Club Romania. Inițiator al Școlii ADC.

Copywriter (1995-1999) și apoi group creative director la D’Arcy (1999-2003). Interactive designer și apoi art director la Ogilvy Interactive Sydney (2005-2006). 2006-2016, director de creație la Next Advertising.

Întâmplător co-autor al primelor lucrări românești premiate internațional în 1998. Întâmplător finalist sau câștigător la câteva festivaluri naționale și internaționale de publicitate.