0

Niciun produs în coș.

România NU este frumoasă

Românii sunt harnici. Românii sunt primitori. Românii sunt deștepți. Românii sunt civilizați și europeni. România e o țară frumoasă.

Românilor le place să creadă toate astea. Realitatea însă din păcate îi contrazice.

Hai să fim serioşi şi să nu ne mai amăgim. NU ne purtăm ca nişte europeni, NU suntem civilizaţi, NU suntem harnici, NU suntem deştepţi şi NU avem o ţară frumoasă. Atâta vreme cât aruncăm gunoaie pe unde se nimereşte.

De fapt, în mijlocul mândriilor noastre, tronează rușinea mizeriei. În plină frumusețe a țării se lăfăie urâțenia gesturilor noastre. România cea europeană și modernă e plină de gunoaiele mentalității noastre medievale. Peste civilizația noastră se suprapune chiar marea NEGARE a civilizației noastre. O vedem, ne împiedicăm de ea, călcăm în ea, o mirosim, e imposibil să ne facem că nu există.

Și atunci de ce să nu arătăm în mod direct și expresiv fix această negare? România NU este frumoasă, pentru că toate gunoaiele de pe obrazul ei sunt acest mare NU. Dacă dispare NU-ul, România este frumoasă.

Simplu.

Am creat această campanie socială acum câțiva ani. Clientul a aprobat-o, dar partenerul principal (o mare televiziune) a refuzat ideea, pe motiv că valorile postului nu permit o abordare atât de „negativă”.

Ca de obicei, clienții nu vor să supere. Trecând peste această ridicolă teamă de a nu ofensa cumva mitocanii, de fapt, abordarea nu jignește pe nimeni. Nu ai cum să te superi pe realitate. Te deranjează? Păi poți s-o ajustezi simplu: fă să dispară NU-ul de acolo.

M-am săturat să văd țara asta înecată în deșeuri. Cum poți lăsa un munte de gunoaie în poienița care ți-a plăcut tocmai pentru că NU era plină de gunoaie? Cum funcționează mintea oamenilor care sunt în stare să facă așa ceva? Ce-i poate determina să renunțe?

Eu cred că o campanie ca asta, care să ne strice sloganurile auto-amăgitoare, poate funcționa. Doar că trebuie să fie pe toate gardurile, să o vadă toți. Eu o țin degeaba în sertar, în așteptarea clientului ideal. Mai bine o donez unui ONG, sau unui Minister, sau unei agenții de publicitate, sau unei televiziuni care să și-o asume și să o facă vizibilă. Am dezvoltat câteva vizualuri și declinări, am idei de customizare pe orașe, idei de activări, idee de spot video ieftin și eficient.

Apelez la cei cărora le pasă, să dea mai departe ideea, poate o adoptă și o dezvoltă cineva. Donez pur si simplu conceptul și tot ce am făcut până acum. Numai să se facă și să se vadă.

Poate reușim să schimbăm ceva în țara asta.

Măcar la cei care mai au o urmă de rușine.