0

Niciun produs în coș.

IQADS

Publicitatea e în viața noastră

Proiect: campanie de imagine pentru portalul iqads.ro, dedicat publicităţii.

– Prin 1999 am primit pe mail o chestie interesantă, îi zic Semidei. Era descrierea unei zile printr-o înşiruire de branduri: Colgate, Nivea, Uncle Bens, Ford, Microsoft… Nu mai ştiu exact care erau, dar mi s-a părut foarte tare că fără alte vorbe înţelegeai ce se întâmplă.
– E fain, dar cum putem face asta într-un spot, într-un mod mai interesant care nu repetă aceeaşi execuţie? îmi replică ea.
– Nu ştiu. Nu aş vrea să o fac la fel, să se spună că am copiat. Deşi ăla nu era un spot, era o glumă pe mail.

În pofida eforturilor nu găsim alt mod de a explora ideea şi renunţăm la ea. Prezentăm alte două concepte, dar cei de la IQads modifică puţin brief-ul. Aşa că ne întoarcem la planşetă. Dau tema tuturor copywriterilor. Dacă nu ne iese ceva ca lumea, ne facem de râs în faţa industriei întregi, căci pe iqads intră toată suflarea din domeniu.

Peste câteva ore îi văd pe colegi discutând în picioare într-un colţ.
– Ce faceţi aici?
– Lucrăm la iqads.
– Ceva…?
– Pe ideea cu brandurile care descriu ziua, se întoarse spre mine Mihaela Ştefănică, ne gândeam la dialoguri între oameni de genul „M-am Colgate, mă duc să Toyota”.

Simt că Mihaela a găsit un twist interesant în vechea idee, care poate duce la o execuţie complet diferită. Răsturnarea înspre dialog a enumerării descriptive e pasul crucial pe care nu reuşisem să-l facem înainte. Nu suntem însă unde trebuie. Încă.
– Foarte bună asta cu dialogurile. DAR! Cel mai bine ar fi ca brandurile să construiască singure frazele. Fără cuvinte de legătură!

Uşor de zis, dar să vedem şi dacă funcţionează. Ne înşirăm pe şezlogurile IKEA din centrul sălii şi începem să aberăm.
Ne spargem de râs. Funcţionează! Trec bucăţelele de dialog în Word şi le asamblez ca pe nişte piese de Lego în câteva spoturi. Simt că e proiectul pe care abia aştept să-l fac.

Celor de la IQads le prezentăm pe roluri, ca la teatru, fără alte descrieri. Aplauze. Se aprobă trei scenarii. Cei de la Reload mă ajută să le produc. Traian găseşte o locaţie perfectă, iar Sebi face rost de doi actori excepţionali: Mirela Oprişor şi Bogdan Dumitrache. Şi copilul e de mare fineţe actoricească. Cu aşa resurse, e uşor să te joci de-a regizorul. Mă ajută şi Sebi.

Marius de la IQads face rost de ceva spaţiu la TV, dar greutatea e pe online. În scurt timp, campania naşte un buzz uriaş: mii de like-uri, sute de share-uri şi comentarii. Luăm aur la Moscova, aur la Portoroz, aur la ADOR, aur la Epica şi bronz la Eurobest. Spotul „Gelozie” apare la Culture Pub, emisiunea copilăriei mele profesionale. Este apoi selectat să deschidă  Noaptea Devoratorilor de Publicitate, urmând să fie vizionat în 40 de ţări.

“Ediția din acest an vine cu o surpriză de proporții și, în același timp, cu o onoare pentru advertising-ul românesc, esența întregii selecții fiind redată de spotul iqads.ro “Gelozia” care deschide evenimentul. Selecția din 2012 văzută în toată lumea cuprinde 13 reclame românești, cea mai mare expunere de până acum, iar Jean Marie Boursicot va fi prezent la București să ne explice cum s-a produs această îndrăgostire de publicitatea românească.”, afirmă Dan Chișu, producătorul evenimentului.
iaa.ro

Încă un exemplu de putere a insight-ului, care nu are nevoie de explicaţii detaliate la sfârşit. Îl arăţi şi se demonstrează singur.

Şi încă un exemplu că o campanie bună e un efort colectiv. Al cui a fost conceptul, al celui care şi-a amintit insight-ul, al celui care i-a găsit în brainstorming un shift interesant, al tuturor celorlalţi care au construit dialogurile? Oricare dintre ei ar pretinde paternitatea nu ar spune adevărul.